Oracle Apex is een tijd geleden is Oracle begonnen met de introductie van plugins in Apex net als wij die kennen in bijv. WordPress. Er is een levendige community die Apex plugins maakt. Er zijn gratis en betaalde plugins verkrijgbaar. Bij plugins krijg je uiteraard te maken met updates etc. Dit zorgt ervoor dat je goed moet opletten waar je je plugins vandaan haalt en wie deze gebouwd heeft. Oracle biedt zelf handige plugins aan waar je gratis gebruik van kan maken. Hier is het risico  vrij laag omdat ze door Oracle zelf ontwikkeld zijn.

Hierbij een tweetal plugins van Oracle die ik zelf ook gebruik of uit heb geprobeerd:

Notificatie plugin. Je applicatie gebruikers op een mooie manier informeren wanneer ze een actie uitvoeren etc? Een demo van deze coole notificatie plugin kun je hier vinden.
DEMO
DOWNLOADEN

Simple checkbox plugin. Iedereen die met Apex heeft gewerkt weet dat het vrij lastig is om de checkbox functionaliteit goed werkend te krijgen. Deze plugin zal het een stuk makkelijker maken om gebruik te maken van een checkbox in je Apex applicaties.
DEMO
DOWNLOADEN

Star rating is een plugin om het je klanten / gebruikers mogelijk te maken ‘iets’ een rating te kunnen geven. Er zit ook een readonly optie in voor het geval dat je de sterrenrating alleen wilt tonen.

DEMO
DOWNLOADEN

Naast plugins die Oracle zelf aanbied heb je ook andere partijen die plugins beschikbaar stellen. één van de grootste websites is apex-plugin.com maar er zijn ook anderen. Op deze site kun je allerlei plugins vinden waar je veel aan zult hebben. Dit zijn geen plugins van Oracle zelf dus verwacht hier geen support op. Met een goede Apex ontwikkelaar in dienst moet het op zich geen probleem zijn want alle plugins zijn geschreven in pl/sql. Natuurlijk helpt kennis op het gebied van javascript en html ook mee omdat dit in de verschillende plugins ook gebruikt wordt.